Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jajkiem

DSC_0095 (3)

Ta pyszna sałatka to świetna propozycja na lekki obiad. Jest pyszna i sycąca. Idealna!

SKŁADNIKI

(porcja dla 2 osób)

  • 2 garście roszponki
  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju*
  • 1/2 awokado
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 wiejskie jajka
  • ocet balsamiczny z Modeny
  • oliwa z oliwek
  • czarny sezam

*Używam tuńczyka w oleju, mimo, iż jest bardziej kaloryczny od tego w sosie własnym, ponieważ zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego pierwszego.

WYKONANIE

Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w cienkie plastry. Skrapiamy składniki oliwą z oliwek i polewamy octem balsamicznym. Na sałacie układamy ćwiartki ugotowanego jajka, a na środku układamy kawałki tuńczyka. Całość posypujemy ziarnami czarnego sezamu.

DSC_0092 (3)

DSC_0098 (3)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s