Spaghetti z pomidorami

DSC_0290 (2)W oczekiwaniu na świeże, słodkie, soczyste pomidory…

Dopóki nie mamy słodkich, soczystych pomidorów korzystajmy z tych w puszcze, lub z pomidorków koktajlowych. Ten makaron ułatwi nam oczekiwanie i przybliży nas do lata.

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

  • 200 gram pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 natki pietruszki
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 4 centymetry świeżego chilli z pestkami
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 fileciki anchois
  • parmezan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

WYKONANIE

Nastawiamy wodę na makaron.

Pomidory z puszki przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony  w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty.

Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Gdy sos pomidorowy będzie za gęsty dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Mieszamy dokładanie, by sos pokrył cały makaron. Dodajemy pozostałą natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy startym parmezanem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.

Błyskawiczny makaron z pomidorami jest gotowy! Smacznego.

DSC_0237 (2) DSC_0248 (2) DSC_0258 (2) DSC_0263 (2) DSC_0278 (3) DSC_0289 (2)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s