Pappardelle z pesto bazyliowym

DSC_0377 (2)

Ten makaron jest pyszny w swojej prostocie i świeżości. Jeśli ktoś lubi aromatyczną bazylię, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i słodycz orzeszków piniowych to ten makaron z pewnością przypadnie mu do gustu. Pierwotnie planowałam dodać jeszcze inne składniki, ale pesto wyszło tak pyszne, że zostało samotnym królem tego dania.

SKŁADNIKI

(na 2-3 porcje)

  • 200 gram makaronu pappardelle
  • pesto
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan
  • oliwa z oliwek extra virgin

WYKONANIE

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie ugotowany al dente odcedzamy go (odlewając na wszelki wypadek do szklanki 2 łyżki do rozcieńczenia sosu).

Makaron zostaje w garnku, w którym był gotowany. Do makaronu dodajemy pesto, przykrywamy garnek i potrząsamy, tak by pesto pokryło dokładnie makaron.

Przekładamy makaron na talerze. Każdą porcję skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

DSC_0355 (3) DSC_0361 (3) DSC_0369 (2) DSC_0375 (2) DSC_0376 (2)  DSC_0389 (3)

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Pappardelle z pesto bazyliowym

  1. I will right away take hold of your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service.
    Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I may subscribe.

    Thanks.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s