Pesto bazyliowe

DSC_0357 (2)

Nie ma nic prostszego. Wrzucamy wszystkie składniki do malaksera/ blendera i mamy pyszne, świeże, aromatyczne pesto. Takie jak lubimy. Gdy chcemy by było bardziej rzadkie dodajemy więcej oliwy. Moje pesto ma konsystencje idealną by użyć go do makaronu. Ilość pesto przygotowana z poniższych składników wystarczy na 3 porcje makaronu.

SKŁADNIKI

  • Liście bazylii (1 doniczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 gram startego parmezanu
  • 2 czubate łyżki orzeszków piniowych
  • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska – odrobiona
  • pieprz świeżo mielony

WYKONANIE

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodając sól morską pamiętajmy że parmezan jest słony. Na koniec – ewentualnie – doprawiamy do smaku.

DSC_0343 (3)

DSC_0355 (3)

DSC_0360 (3)

DSC_0362 (3)

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Pesto bazyliowe

  1. Pingback: Pappardelle z pesto bazyliowym | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s