Pizza razowa

DSC_0488 (3)Pizza na razowym cieście jest zdrowsza od tej pszennej. Ciasto jest trochę twardsze, ale nie odbiera to pizzy razowej walorów smakowych. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza – ciasto jest bardziej miękkie.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 600 gram mąki żytniej typu 1850
  • 40 gramów drożdży
  • 300 mililitrów letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 posiekanego rozmarynu

Dodatki:

  • szynka prosciutto crudo
  • salami Strolghino
  • jalapeno
  • mozzarella
  • ser lazur
  • kapary
  • oliwki zielone
  • oregano suszone
  • rukola świeża
  • anchois

WYKONANIE:

Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże i dodajemy je do wody. Solimy, dodajemy cukier i oliwę, całość mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Mieszankę dodajemy do mąki i całość ugniatamy do powstania ciasta, ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczka, Ciasto lekko wyrośnie, lecz nie tak bardzo jak ciasto z mąki pszennej.

Sos: Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn. Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.

Ciasto kroimy na 2 części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy formując okrągły kształt, nakładamy sos, ser i resztę ulubionych składników.

Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewamy do 250°C. Każdą pizzę pieczemy ok. 15 minut.

DSC_0427 (2) DSC_0434 (3) DSC_0438 (2) DSC_0452 (2) DSC_0456 (2) DSC_0459 (2) DSC_0461 (2) DSC_0467 (3) DSC_0471 (2) DSC_0476 (2) DSC_0486 (3)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s