Stek wołowy

 

DSC_0514 (2)

Duży kawał wołowiny to jest to. Każdego mięsożercę od czasu do czasu nachodzi na niego nieodparta ochota. Dobry stek to dobre mięso. Dodatki spokojnie można wówczas ograniczyć do minimum. Tak też zrobiłam – olej rzepakowy, świeżo mielony pieprz i rozmaryn. Po usmażeniu mięsa – sól morska.

Ważne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była odpowiednio rozgrzana. Smażąc wołowy stek należy pamiętać by dać mu spokój – dotykamy mięso tylko wówczas gdy chcemy przełożyć je na drugą stronę. W międzyczasie nie dźgamy, nie dociskamy nie przerzucamy mięsa. Nie będę przedstawiać rozpisek ile minut smażyć mięso by było krwiste, półkrwiste czy wysmażone. Ja zawsze robię to na oko i zawsze wychodzi mi tak jak lubię najbardziej czyli połkrwiście.

SKŁADNIKI

(porcja na 2 osoby)

  • ok. 300 gram steku z roztbefu
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki stołowe groszku zielonego z puszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • świeży rozmaryn
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

WYKONANIE

Masło czosnkowe: Masło rozgniatamy z posiekanymi czosnkiem i natką pietruszki.

Stek wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed smażeniem. Myjemy mięso i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso z każdej strony obtaczamy w 2 łyżkach oleju rzepakowego, świeżo mielonym pieprzu i świeżym rozmarynie. Rozgrzewamy patelnię. Ja wykorzystałam patelnię żeliwną i rozgrzałam ją bardzo mocno. Kładziemy mięso na patelnię. Aby stek był półkrwisty, czy średniowysmażony przekręcamy mięso na drugą stronę po ok. -4 minutach. Mój stek był bardzo gruby. Jeśli stek jest cieńszy należy skrócić czas smażenia. Jeśli stek jest gruby i jego boki są surowe można na chwilę przyłożyć je do rozgrzanej patelni, przekręcając stek na każdy z boków.

Smażymy stek ok. 3 minut na drugiej stronie. Zdejmujemy mięso na talerz by odpoczęło.

Na patelnię po smażeniu mięsa dolewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego wrzucamy ugotowanego ziemniaka, zielony groszek i podsmażamy przez ok. 3 minuty.

Z każdej strony oprószamy mięso solą morską. Na wierzchu mięsa kładziemy masło czosnkowe. Kroimy stek w cienkie plasterki. Podajemy je z groszkiem i ziemniakiem.

DSC_0493 (2) DSC_0500 (2) DSC_0502 DSC_0504 (2) DSC_0508 (2)  DSC_0528 (2) DSC_0530 (2) DSC_0533 (2)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Stek wołowy

  1. Pingback: Kanapki ze stekiem | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s