Chińska zupa z jajkiem

IMG_4509 (3)Prosta i szybka „zupka chińska” zaspokoi pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę.

SKŁADNIKI

(składniki na ok. 6 niewielkich porcji)

  • 2-2,5 litra bulionu drobiowego
  • 6 grzybów mun
  • 200 gram schabu wieprzowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1-2 papryczki chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać)
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek cebuli dymki

WYKONANIE

Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

Wieprzowinę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy ją do miski i dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy by mąka obtoczyła mięso.

Grzyby mun moczymy we wrzątku aż będą miękkie i kroimy w cienkie paski. Nie wylewamy wody z moczenia grzybów.

Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy.

Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem – tak by jajka się nie ścięły, a by powstały cienkie nitki jajeczne. Doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Zupę tuż przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

IMG_4513 (2)

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Chińska zupa z jajkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s