Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami

DSC_0610 (4)Dorsz jest bardzo dobrą rybą. Dla mnie jeszcze lepszą gdy niedietetycznie usmażymy ją na maśle. Jest pyszna. Rozpływa się w ustach. Wspaniale pasuje do niej delikatny kuskus z warzywami.

SKŁADNIKI

(składniki na 4 porcje)

  • 4 filety z dorsza
  • 200 gram kaszy kuskus
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 cytryna
  • masło klarowane
  • mąka do obtoczenia ryby

WYKONANIE

Filety dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z 1/3 cytryny. Ostawiamy.

Kaszę kuskus umieszczamy w dużym naczyniu i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy kaszę. Gdy nasiąknie i zrobi się miękka – po ok. 5 minutach powinna być gotowa. Do kaszy dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z 2/3 cytryny. Dokładnie mieszamy.

Filety z dorsza obtaczamy z każdej strony w mące a następnie smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle.  Rybę podajemy z kaszą kuskus.

DSC_0596 (2) DSC_0601 (3) DSC_0603 (3)  DSC_0616 (2) DSC_0606 (3)

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Smażony na maśle dorsz na kuskusie z warzywami

  1. Pingback: Sałatka z kaszy kuskus i świeżych warzyw | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s