Fusilli z chorizo

DSC_0463 (2)Wspomnienie Hiszpanii. Chorizo przywiezione z Barcelony zagrało pierwsze skrzypce. Przepyszny hiszpański ser owczy Idiazabal, który dostaliśmy od przyjaciół dopełnił dzieła. Reszta to pyszna improwizacja.

SKŁADNIKI

(składniki na 3 porcje)

  • 300 gram makaronu Fusilli al torchio (lub inny makaron – do tego dania polecam pappardelle, spaghetti, linguine)
  • ok. 8 cm chorizo
  • 6 plastrów długodojrzewającej szynki np. serrano, parmeńskiej
  • 2 duże garście startego owczego sera Idiazabal (można zastąpić go np. pecorino, parmezanem)
  • 2 wiejskie duże jajka
  • 2 garście rukoli
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Wstawiamy wodę na makaron.

Chorizo kroimy w kostkę, a szynkę w paski mniej więcej 2 cm na 5 cm.

Na każdy talerz kładziemy rukolę.

Na oliwie smażymy chorizo pokrojoną w kostkę, na koniec smażenia dodając czosnek.

W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu.

Odcedzamy ugotowany al dente makaron. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka i energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili dodajemy gorące chorizo z czosnkiem i oliwą ze smażenia. Dodajemy szynkę. Mieszamy dokładnie.

Przekładamy makaron na talerze (na rukolę). Posypujemy parmezanem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego.

DSC_0458 (2) DSC_0462 (4) DSC_0466 (3)

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Fusilli z chorizo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s