Pierś kaczki smażona z grzybami

DSC_0490 (2)Lubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością grzybów mun, bo tak lubię. Danie barowe zawiera polepszacze smaku, dlatego jak najwięcej eksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

  • 2 piersi kaczki
  • 2 średnie cebule
  • kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake)
  • 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania)
  • szczypior
  • 150-200 gram ryżu
  • olej do smażenia
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie

Sałatka:

  • średni ogórek zielony
  • małe jabłko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki cukru

WYKONANIE

W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana, przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy aż kaczka będzie rumiana z obu stron. Zdejmujemy mięso z woka i pozwalamy mu odpocząć pod folią aluminiową. Odlewamy nadmiar tłuszczu z woka. Wrzucamy cebulę pokrojoną w łódeczki, grzyby mun pocięte w cienkie paski, shitake (kapelusze poprzecinane na pół), chilli pokrojoną w plasterki. Smażymy, aż cebula trochę zmięknie.  Na koniec smażenia dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w niewielkiej ilości gorącej wody, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier. Kaczkę kroimy w plasterki, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki np. na pół (na jeden kęs). Dorzucamy pokrojoną kaczkę do składników w woku. Wszystko mieszamy aż utworzy się w miarę gęsty sos.

Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodatkiem może być sałatka z ogórka i jabłka.  Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy.

Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z cukrem. Polewamy sosem ogórka i jabłko, a następnie dokładnie mieszamy.

DSC_0479 (3) DSC_0482 (3) DSC_0486 (4) DSC_0491 (2) DSC_0497 (3) DSC_0494 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s