Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami

DSC_0917 (3)Już chyba zawsze baranina będzie kojarzyć mi się z zapachem kuminu rzymskiego. Kiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie.

Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć.

Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie.

Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

Mięso:

  • 4 kotlety jagnięce z kością (comber)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • cząber świeży
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Karmelizowane warzywa:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • duża stołowa łyżka miodu
  • 12 małych młodych ziemniaków

WYKONANIE

Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową.

Gotujemy młode ziemniaki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika, a po 20 minutach pieczenia polewamy warzywa miodem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy je na drugą stronę po ok. 5- 8 minutach gdy będą rumiane. Z drugiej strony również grillujemy na rumiano. Przekręcamy jeszcze raz na każdą ze stron – jeśli będzie taka potrzeba. Kotleciki powinny być naprawdę dobrze ugrillowane. Następnie przekładamy je do naczynia do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180°C. Do naczynia z warzywami w piekarniku dodajemy ugotowane młode ziemniaki i wszystko razem pieczemy kolejne 15-20 minut.

Comber układamy na karmelizowanych warzywach. Dekorujemy np. kolendrą (u mnie pierwsze wyhodowane na balkonie listki).

DSC_0911 (3) DSC_0913 (3) DSC_0926 (2) DSC_0919 (3)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s