Zielone szparagi z jajkiem w koszulce

DSC_0979 (2)Szparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały jak najwięcej smaku, gotuję je w dużym garnku w małej ilości wody (tylko tyle by je przykryła). Gotuję szparagi w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli. Później zamiast soli używam parmezanu, oliwy z oliwek, sezamu – tego na co mam ochotę.

SKŁADNIKI

(porcja na 3 osoby)

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • kilkanaście małych młodych ziemniaków
  • 2 małe garście startego parmezanu
  • 3 łyżeczki białego sezamu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekany szczypiorek

WYKONANIE

Szparagi gotujemy w dużym garnku w niewielkiej ilości wody (tylko tyle wody by przykryła szparagi). Do wody na szparagi dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.

W innym garnku gotujemy młode ziemniaki.

Do trzeciego (średniego) garnka wlewamy ok. 15 cm wody. Gdy się zagotuje dodajemy 1-2 łyżki octu. Utrzymujemy wodę w takiej temperaturze by nie wrzała, a jedynie delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki. Delikatnie wlewamy je do garnka z wodą z octem. Zanim wlejemy jajko, przy pomocy łyżki, wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Czekamy chwilę aż białko wokół żółtka zacznie się ścinać. Delikatnie łyżką nagarniamy białko gdy zaczyna odpływa od żółtka. Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka.

Gdy szparagi będą miękkie wyjmujemy je na talerze. Posypujemy je tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i sezamem. Obok szparagów układamy gorące młode ziemniaki. Na szparagach układamy jajka w koszulkach. Jajka posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem.

Podajemy z maślanką albo kompotem z rabarbaru.

Smacznego!

DSC_0968 (2) DSC_0971 (4) DSC_0976 (2)

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Zielone szparagi z jajkiem w koszulce

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s