Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski

Niedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny.

Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl. Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy w okolicy nie zawsze jest łatwo gdy się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem i rozmarynem.

Hasłem przewodnim naszego grillowania w 2014 r. będzie: WIEMY CO JEMY!

CIENKIE BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE

SKŁADNIKI

  • łopatka wieprzowa 1.5 kg
  • podgardle wieprzowe 0,5 kg
  • mała główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata stołowa łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka stołowa suszonego oregano
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (posiekane listki)
  • 1,5 papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • kilka metrów cienkiego jelita baraniego

WYKONANIE

Mięso kroimy na niewielkie kawałki (tak by łatwo mieściły się w otworze maszynki do mielenia). Doprawiamy mięso wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Wkładamy do miski i smarujemy z wierzchu łyżką oleju. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia mielimy mięso. Dolewamy do niego wodę i dokładnie mieszamy. Jelita dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, zarówno z zewnątrz jak i w środku kierując strumień wody do wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano.

Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami.

SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

SKŁADNIKI (duża porcja)

  • różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200-250 gram mozzarelli
  • 100-150 gram wędzonego boczku
  • pęczek cienkich zielonych szparagów
  • sól
  • posiekany szczypiorek
  • 3 gotowane jajka – opcjonalnie

Sos:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki i awokado pokrojone w cienkie plasterki. Polewamy składniki sosem i mieszamy.

Boczek kroimy na cienkie plasterki o szerokości 1-2 cm i rumienimy na patelni grillowej albo na tacce na grillu. Gdy boczek będzie rumiany dorzucamy obrane szparagi pokrojone w około 4 centymetrowe kawałki. Na koniec delikatnie je solimy. Wraz z boczkiem układamy je na wierzchu sałatki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy dodać gotowane jajko jeśli lubimy je łączyć ze szparagami.

A tak wyglądały przygotowania:

DSC_0169 (2) DSC_0150 (2) Nadziewanie kiełbasek w cienkie baranie jelita to już trochę wyższa szkoła jazdy. Nadziewanie tradycyjnych kiełbas, które robiliśmy na Wielkanoc było łatwiejsze. Cienkie jelita na początku przerwały się gdy znalazło się w nich zbyt dużo mięsa. Pierwsze kiełbaski były zbyt grube, inne za cienkie, ale ostatecznie wypracowaliśmy idealną dla nas grubość i długość. Po kilku próbach cały proces przebiegał już sprawnie i gładko. Polecamy – to naprawdę przyjemna praca. A satysfakcja z własnych wyrobów jest ogromna.

DSC_0207 (3) DSC_0209 DSC_0216 (2) DSC_0080 (2) DSC_0083 (2) DSC_0224 (2)Powyżej nasze białe kiełbaski z najlepszą sałatką do grilla – sałatką ziemniaczaną, którą przygotował dla nas blog JEMTO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski

  1. Pingback: Domowa kiełbasa toruńska | OstryKęs

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s