Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty

DSC_0320 (2)W zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty.

Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych ziół nadaje daniu „lekkości”. Kofty są sycące, ale człowiek nie czuje się tak bardzo ociężały jak wtedy gdy wszystko co zjadł – mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane.

Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu.

KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE

SKŁADNIKI

(porcja na 6 osób)

  • 1 kg mięsa wołowego np. antrykot
  • 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa
  • 3 łyżki stołowe musztardy dijon
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana)
  • 1/2 pęczka kolendry (posiekana)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego
  • 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana)
  • sól
  • pieprz
  • olej słonecznikowy/rzepakowy

WYKONANIE

Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano.

DSC_0303 (2) DSC_0314 (2) PSZENNE TORTILLE

SKŁADNIKI

(ok. 30 tortilli)

  • 500 g mąki
  • ok. 300 ml wody
  • 3/4 kostki smalcu
  • sól

WYKONANIE

Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej smalec. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy.

Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy).

DSC_0289 DSC_0293 (2) DSC_0316 (2)SOS CZERWONY PIKANTNY

  • 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g)
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 chilli
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Składniki dokładnie mieszamy.

SOS BIAŁY CZOSNKOWY

  • 200 ml majonezu
  • 200 gram śmietany 18%
  • 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Składniki dokładnie mieszamy.

WARZYWA

  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • ogórek zielony pokrojony w półplasterki
  • główka sałaty (porwane liście)
  • 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka.

PODANIE

Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę.

SMACZNEGO

DSC_0323 (2) DSC_0330 (2)DSC_0322 (2)

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty

  1. nie wiecie gdzie mozna kupic kielbasy bez konserwantow? slszalem ze sa takie ale nie natknalem sie jeszcze w sklepie

  2. dzieńdobry. w hipermarketach typu auchan czy carrefour jak mieszkasz w wiekszym miescie kupisz na pewno kielbase bez E bodajże od Kani. Niestety sam jeszcze nie próbowałem takich wynalazków. pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s