Żółty krem z białych szparagów

DSC_0696 (3)

Ostatnio bardzo lubię żółty. Dlatego mój krem z białych szparagów ma właśnie taki kolor (dzięki kurkumie), który przełamuje soczysta zieleń z pesto powstałego z mojego ogródkowego oregano. Pełnia wiosny na talerzu. Szybciutko wszystko dla Was spisuję, bo ta pyszna aksamitna zupa nie zasługuje na to by pójść w niepamięć.

SKŁADNIKI

(porcja na 3 osoby)

Zupa krem:

  • pęczek białych szparagów (wybrałam te najgrubsze, z lenistwa – żeby szybciej je obrać)
  • puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 250 ml mleka 3,2%
  • sok z 1/3 limonki
  • 4 centymetry imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie białe cukrowe cebule
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka pokrojonej trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach (utłuczonych w moździerzu)
  • sól
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 czubata łyżeczka masła

Pesto z oregano:

  • pęk świeżego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść orzeszków piniowych
  • sól

Grzanki

  • 3 kawałki bagietki (pokrojonej poprzecznie, tak by powstały jak najdłuższe kawałki)
  • duży ząbek czosnku
  • garść startej goudy
  • oliwa z oliwek

WYKONANIE

Pesto: do malaksera wrzucamy liście oregano, orzeszki i wlewamy oliwę. Rozdrabniamy a następnie doprawiamy do smaku solą.

Zupa: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko smażymy w garnku na oleju rzepakowym i maśle. Posypujemy solą, kurkumą, zmielonymi ziarnami kolendry. Dalej smażymy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki (odkładamy) i obieramy. Kroimy w ok. 3 cm kawałki i dorzucamy do garnka. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy mlekiem krowim. Gotujemy kilka minut. Dodajemy trawę cytrynową, mleko kokosowe i gotujemy aż szparagi będą miękkie. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy sok z limonki, a następnie doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem (ja nie dodałam). Dodajemy główki szparagów i gotujemy kilka minut.

Grzanki: Rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą. Układamy kawałki bagietki. Gdy zrumienią się z jednej strony, przekładamy je na drugą. Na zrumienionych stronach kawałków bagietek rozcieramy przecięty ząbek czosnku, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści. Grzanki zdejmujemy na talerz i smarujemy pesto z oregano.

Gorącą zupę wlewamy do talerzy. Polewamy pesto z oregano i podajemy razem z grzankami z serem i pesto.

DSC_0692 (3) DSC_0675 (2) DSC_0679 (2) DSC_0684 (3)DSC_0687 (3)

DSC_0695 (2)

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Żółty krem z białych szparagów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s