Smażone jalapeno nadziewane mozzarelą

DSC_0278 (2)Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu papryczki jalapeno nadziewane mozzarellą to chyba jedna z najlepszych z pikantnych, konkretnych przekąsek do piwa. Uwielbienie do niej zaczęło się bardzo dawno temu w jednej z sieciowych restauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić!

SKŁADNIKI

(przekąska dla 2 osób)

  • ok. 10 papryczek jalapeno
  • około 200 gram miękkiej mozzarelli
  • bułka tarta
  • mleko
  • mąka
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Do  miski wlewamy letnią wodę i czyścimy w niej papryczki. Każdą papryczkę płuczemy, nacinamy z wierzchu na kształt litery T (tak by żadna część nie została odcięta). Z każdej papryczki wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku.

Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli.

Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek.

W małym rondelku  partiami smażymy papryczki na rumiano (w głębokim, bardzo rozgrzanym oleju).

Aby złagodzić pikantny smak papryczek podajemy je z gęstą kwaśną śmietaną.

DSC_0262 (2) DSC_0270 (2) DSC_0273 (3)

 

 

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Smażone jalapeno nadziewane mozzarelą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s