Domowa wędzona karkówka

DSC_0794 (2)Wszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza wędzona karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jeśli robimy coś sami to smakuje wspaniale! Jeśli myślicie, że przygotowanie domowych kiełbas i wędlin jest trudne, to spróbujcie a przekonacie, że nie jest! Zajrzyjcie na stronę DobraKielbasa.pl gdzie znajdziecie przepisy, praktyczne wskazówki i wszystko czego potrzebujecie do domowych wyrobów od sprzętu po przyprawy. Tutaj znajdziecie produkty od Dobrej Kiełbasy.
Oto jak przygotować soczystą wędzoną karkówkę.

SKŁADNIKI
• 1 kg karkówki wieprzowej
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki majeranku
• świeżo mielony pieprz
• 2 łyżeczki przyprawy sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie)
• sól
• saletra
WYKONANIE
Karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa (wspaniała kompozycja ziół: kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber), ewentualnie sól, ale pamiętajmy, że wędliny będą leżeć w solance). Właściwie wystarczyłaby sama kompozycja ziół dziadka Feliksa ale ja uwielbiam majeranek w połączeniu z czosnkiem., więc daje go więcej. W garnuszku zagotowaliśmy wodę z czosnkiem i przyprawami. Przetarliśmy czosnek z przyprawami przez sito. Pozostałości z sitka odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody.
Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce.
My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin.
Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu.
Wędliny wędziliśmy na zrębkach bukowo-olchowych od DobraKiełbasa.pl

DSC_0579 (3) DSC_0642 (3) DSC_0644 DSC_0690 (2) DSC_0709 (4) DSC_0790 (2)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s