Crunchy z borówką amerykańską

DSC_0806 (2)Przedstawiam Państwu przepis na dietetyczny deser. Dietetyczny jednak w – tym przypadku – wcale nie oznacza gorszy, mniej smaczny. Deser jest bardzo lekki – nie zawiera dodatkowego cukru (oprócz miodu i borówek), mąki, śmietany. Jest też bardzo zdrowy – crunchy zrobione są z płatków owsianych. Do tego bogata w antyoksydanty borówka amerykańska.

SKŁADNIKI

(porcja na 1 osobę)

  • 3 garście płatków owsianych
  • ok. 10 suszonych moreli (posiekane)
  • 2 duże garście płatków migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 150 gram borówki amerykańskiej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

WYKONANIE

W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia tak by powstała cienka warstwa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.

Na dno miski wlewamy jogurt, wrzucamy borówki i pokruszone crunchy. Pyszne i zdrowe. Smacznego!

DSC_0793 (2) DSC_0804 (2) DSC_0805 (2)

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Crunchy z borówką amerykańską

  1. Uwielbiam crunchy! Niestety jeszcze nigdy nie robiłam, jadłam tylko te ‚sklepowe’. Chyba najwyższy czas to zmienić 😉 Wygląda pyysznie!

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s