Hummus

Czasami zupełnie nie mam ochoty na kanapki z wędliną czy serem. Przygotowujemy wówczas solidną porcję hummusu. Jem go w pracy – wygarniając z miseczki bagietką albo nakładając na kawałki tortilli. Hummus świetnie sprawdzi się też jako przystawka. Razem z oliwkami, chilli faszerowanymi fetą, bagietką, tortillą pszenną czy chlebkiem arabskim z czarnuszką. Do tego najlepsza oliwa z oliwek i czerwone wytrawne wino.

Hummus to popularna potrawa kuchni arabskiej. W tradycyjnym składzie nie ma czosnku, my go jednak dodajemy bo takie połączenie smaków bardzo nam odpowiada.

SKŁADNIKI

  • 300 gram cieciorki
  • 5 łyżek sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka oleju sezamowy
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • 150-200 ml wody

Cieciorkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Zalewamy cieciorkę czystą wodą i gotujmy do miękkości. Odcedzamy.

IMG_4021

Tahini (pasta z sezamu): Sezam mielimy w blenderze lub młynku do kawy. W małej misce mieszamy zmielony sezam, oliwę i olej sezamowy.

Ugotowaną ciecierzycę mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

IMG_4024

Przekładamy ciecierzycę do dużej miski. Dodajemy tahini, sól, pieprz, wodę, przeciśnięty przez prasnę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy. Hummus przekładamy do ładnego naczynia. Ozdabiamy natką pietruszki. Hummus można posypać czarnym sezamem i nasionami granatu oraz pokropić oliwą z oliwek.

IMG_4028

IMG_4040

IMG_4052

IMG_4055

IMG_4061

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s