Krewetki tygrysie z czarnym spaghetti

Dbam o to by w mojej zamrażarce zawsze były krewetki tygrysie. I choć próbowałam je przyrządzać na różne sposoby, najczęściej robię błyskawiczne spaghetti z krewetkami, czosnkiem, imbirem, świeżym chilli, natką pietruszki, dobrą oliwą z oliwek, pomidorkami, białym winem.

Dzisiaj zaszaleliśmy i podczas smażenia krewetek dodaliśmy jeszcze łyżeczkę kuminu rzymskiego i 2 łyżeczki czerwonej tajskiej pastę curry.

SKŁADNIKI

Porcja na 4 osoby:

  • 1 kg krewetek tygrysich w pancerzykach lub bez, świeżych lub mrożonych
  • 1/4 cytryny
  • ok. 5 cm świeżego imbiru
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • czarny makaron spaghetti barwiony sepią (lub zwykły pełnoziarnisty)
  • pomidor pokrojony w kostkę (zimą pomidorki koktajlowe)
  • kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 świeże papryczki chilli (ewentualnie 3-4 suszone)
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz
  • bagietka

Obrazek

WYKONANIE

Umyte rozmrożone krewetki osuszamy ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z pokrojonymi w plasterki czosnkiem i imbirem. Dodajemy posiekane świeże chilli wraz z pestkami (jeśli mamy suszone chilli, dodamy je później). Odstawiamy krewetki by się zamarynowały. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Jeśli mamy duże pomidory kroimy je na większą kostkę.

Gotujemy makaron al dente!

Dno wysokiej patelni lub garnka polewamy oliwą. Jeśli mamy suszone chilli, kroimy każdą papryczkę na pół i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy zamarynowane krewetki. Smażymy kilka minut, mieszając, aż staną się różowe i będą intensywnie pachnieć. W tej chwili możemy zalać je kieliszkiem wina i poczekać aż trochę odparuje. Należy uważać by nie dodać wina zbyt dużo by uniknąć konieczności długiego czasu wyparowywania, a tym samym rozgotowania krewetek. Krewetki muszą też muszą być al dente.

Obrazek

Dodajemy masło i pastę curry. Dorzucamy 3/4 posiekanej natki pietruszki i pokrojone pomidory. Mieszamy. Dokładamy ugotowany, wyjęty prosto z garnka makaron i mieszamy z krewetkami. Wykładamy na talerze. Posypujemy resztką natki pietruszki. Podajemy z cząstkami cytryny i kawałkami bagietki.

Obrazek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s