Makaron ryżowy lub z manioku z warzywami i łososiem

Przezroczysty makaron sojowy, ryżowy czy z manioku z dodatkiem warzyw, grzybów mun oraz mięsa lub ryby to danie, które robimy bardzo, bardzo często. Jest proste, błyskawiczne i nadzwyczaj smaczne. Dodatkiem głównym do makaronu z warzywami mogą być łosoś, pokrojona w cienkie paski pierś kurczaka, wołowina lub wieprzowina – najczęściej schab.

SKŁADNIKI

(porcja na 2 osoby)

  • 250 gram makaronu z manioku lub makaron ryżowy
  • filet z surowego łososia ok. 300-400 gram
  • 1 duża marchewka
  • 5 łodyg grubego szczypiorku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • duża szklista cebula
  • 5 grzybów mun
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • ziarna białego sezamu

WYKONANIE

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Marynujemy w sosie sojowym. Odstawiamy.

Grzyby mun wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka/kilkanaście minut aż grzyby staną się miękkie. Miękkie grzyby kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy i również kroimy w cienkie paski tej samej wielkości do grzyby. Czosnek i imbir kroimy w cienkie plasterki. Imbiru nie obieramy, tylko go dokładnie myjemy przed krojeniem. Szalotkę kroimy w cienkie piórka. Szczypiorek siekamy. Suszone papryczki kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.

Makaron zalewamy wrzątkiem nakilka minut – należy postąpić zgodnie z instrukcją z opakowania. Następnie odsączamy makaron na sitku.

W głębokiej patelni a najlepiej woku smażymy na oleju rzepakowym wszystkie warzywa (oprócz czosnku), grzyby i chilli wraz z pestkami. Po kilku minutach smażenia dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy 1,5 łyżki sosu sojowego, co chwila mieszamy. Gdy marchewka i cebula lekko zmiękną dodajemy ugotowany makaron. Warzywa powinny być al dente, nie mogą być zbyt miękkie. Dolewamy sos sojowy, sos ostrygowy i mieszamy. Dodajemy ocet ryżowy i po chwili – łyżeczkę cukru. Smażymy bardzo dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy olej sezamowy i posiekany szczypiorek (zostawiając trochę do dekoracji).

W międzyczasie przygotowujemy łososia. Zamarynowanego w sosie sojowym łososia obtaczamy w skrobi ziemniaczanej. Smażymy rybę na oleju rzepakowym patelni grillowej lub na patelni z grubym dnem. Jeśli filet ma skórę smażymy go ze skórą, zaczynając smażenie od ułożenia łososia skórą do dołu. Gdy zauważymy, że białko ryby się ścina, przewracamy łosia na drugą stronę, smażymy krótko – 3-4 minuty. Łosoś będzie najlepszy gdy w samym środku będzie surowy a ścięty na brzegach.

361

359

Makaron z warzywami rozkładamy na 2 talerze. Układamy na nich po połówce fileta łososia. Dekorujemy szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

365

369

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s