Najlepsza jajecznica

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Chlebek indyjski
  • 2 plasterki szynki gotowanej

WYKONANIE:

Rozgrzewamy  jedną łyżkę masła na patelni ustawionej na średnim ogniu, wbijamy cztery jajka uważając żeby żółtka się nie rozlały. Zmniejszamy ogień i dodajemy 2 łyżeczki śmietanki. Jajka zaczynamy mieszać, ale w dalszym ciągu nie rozbijamy żółtek. Delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy patelnię z ognia i wtedy dopiero rozbijamy żółtka i mieszamy je ze ściętymi białkami i śmietaną. Przekładamy jajecznicę na talerz. Sparzamy cytrynę i ścieramy jej słoneczną cześć, uważając żeby nie zetrzeć białej gorzkiej części. Jajecznicę posypujemy startą skórką cytryny. Szybko przecieramy patelnie papierem i rozpuszczamy na niej pół łyżki masła po czym przekrajamy chlebek indyjski i podpiekamy go aż się pięknie przyrumieni. Gdy będzie ciepły gotowy kładziemy obok jajecznicy.Rozpuszczamy kolejne pół łyżki masła i smażymy na niej z obu stron 2 kawałki szynki. Następnie przekładamy ją na podpieczony chlebek. Całość dekorujemy natka pietruszki. Smacznego.

DSC00864

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s