Tarta jagodowa

Tarta ta – zarówno w wersji z jagodami jak i malinami – urzekła wszystkich. Zajadaliśmy się nią przez całe wakacje. Sezon na świeże owoce już za nami, musimy więc zadowolić się mrożonymi jagodami.

SKŁADNIKI

Ciasto spód :

  • 350g mąki pszennej Tortowej 450
  • 1 masło o temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru

Masa do polania owoców:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 śmietanka 30 %
  • jagody świeże (lub mrożone) ok 500 g

WYKONANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy cukier. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na grubość ok 1 centymetra. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180ºC . Układamy ciasto w formie i pieczemy ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim jagody (jeśli używamy mrożonych owoców musimy je najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynów). Jagody zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut. Ozdabiamy tartę listkami mięty.

Tarta jagodowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s