Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem.
Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni.
Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie.
JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY?
Mięso:
- 3 kg łopatki
- 1,5 kg karkówki
- 0,5 kg słoniny
- 0,5 kg podgardla
- 0,5 kg boczku.
Przyprawy:
- sól
- pieprz
- świeży czosnek
- słodka papryka w proszku
- chilli w proszku
- chilli świeże
- ocet balsamiczny
- cukier
- rozmaryn świeży
- przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa
- przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa.
Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo:
- Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu.
- Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn.
- Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli.
Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych.
JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY?
Mięso:
- 1 kg szynki
- 1 kg karkówki wieprzowej
Przyprawy:
- czosnek
- ziele angielskie
- majeranek
- pieprz
- liście laurowe
- sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie)
- sól
- saletra.
Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie sól, ale pamiętajmy, że wędliny będą leżeć w solance). W garnuszku zagotowaliśmy wodę z czosnkiem i przyprawami. Przetarliśmy czosnek z przyprawami przez sito. Pozostałości z sitka odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody.
Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce.
My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin.
Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu.
PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA
W kolejności od lewej: szynka, kiełbasa a’la chorizo, kiełbasa wiejska, karkówka, biała kiełbasa.
Biala i chorizo super smaczne. Wiejskiej jeszcze nie probowalam, ale zaraz sprobuje 😉
Mi najbardziej biała podeszła:) A wiejska zaraz po niej. Musicie spróbować koniecznie! 🙂