Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2

DSC_0644 (3)Mięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem.

Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni.

Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie.

JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY?

Mięso:

  • 3 kg łopatki
  • 1,5 kg karkówki
  • 0,5 kg słoniny
  • 0,5 kg podgardla
  • 0,5 kg boczku.

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • świeży czosnek
  • słodka papryka w proszku
  • chilli w proszku
  • chilli świeże
  • ocet balsamiczny
  • cukier
  • rozmaryn świeży
  • przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa
  • przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa.

Na początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo:

  1. Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu.
  2. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn.
  3. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra papryka w proszku, świeże chilli.

Do każdej części dodaliśmy po pół szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszaliśmy, a następnie przeszliśmy do nadziewania jelit wieprzowych.

JAK PRZYGOTOWALIŚMY WĘDLINY?

Mięso:

  • 1 kg szynki
  • 1 kg karkówki wieprzowej

Przyprawy:

  • czosnek
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • liście laurowe
  • sekret dziadka Feliksa (opcjonalnie)
  • sól
  • saletra.

Szynkę i karkówkę natarliśmy mieszanką przypraw przygotowaną w moździerzu (np. pieprz, majeranek, sekret dziadka Feliksa, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie sól, ale pamiętajmy, że wędliny będą leżeć w solance). W garnuszku zagotowaliśmy wodę z czosnkiem i przyprawami. Przetarliśmy czosnek z przyprawami przez sito. Pozostałości z sitka odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody.

Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce.

My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin.

Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu.

PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA

DSC_0601 (3) DSC_0603 (3) DSC_0606 (3)   DSC_0613 (2) DSC_0617 (3) DSC_0619 (4) DSC_0626 (3)  DSC_0634 (3) DSC_0642 (3) DSC_0643 (2) DSC_0656 (3)W kolejności od lewej: szynka, kiełbasa a’la chorizo, kiełbasa wiejska, karkówka, biała kiełbasa.

2 uwagi do wpisu “Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2

Dodaj komentarz