Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 1

Z ogromną satysfakcją informujemy, że „Ostry Kęs” rozpoczął współpracę z portalem „Dobra Kiełbasa„. Razem przygotujemy domowe kiełbasy i wędliny na Wielkanoc. Cieszymy się tym bardziej, że to nasz ulubiony Portal poświęcony tematyce domowych wyrobów mięsnych.

To będzie zupełnie nowa przygoda. Wszystko będzie nowe. Pierwsze domowe kiełbasy, pierwsze wędliny, pierwsze wędzenie w naszej nowej domowej wędzarni. Jesteśmy debiutantami w tym temacie, ale przygotowaliśmy się bardzo sumiennie.

A na Wielkanoc 2014 przygotujemy:

  1. Wielkanocą białą kiełbasę.
  2. Wiejską wędzoną kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.
  3. Pikantną wędzoną kiełbasę a’la chorizo.
  4. Świąteczną wędzoną szynkę z goździkami.
  5. Pieczoną karkówkę.

Wszystkie potrzebne akcesoria i przyprawy można dostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl

DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA

DSC_0567 (3) DSC_0572 (3)DSC_0566 (3)Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance.

DSC_0579 (3)Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja.

20140414_192713 (4) 20140414_201300 (5)DSC_0521 (3) DSC_0575 (2)(w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek).

Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe przyprawy m.in.: majeranek, mieszanka przypraw do wiejskiej kiełbasy, ostra papryka w proszku, łagodna papryka w proszku. Mięso wstawiliśmy na noc do lodówki.

DSC_0593 (2)W kolejnych postach podamy dokładne receptury i pokażemy fotorelacje – z przygotowań, z procesu wędzenia i z prezentacji gotowych wyrobów.

To będzie pyszna Wielkanoc.

 

 

 

Dodaj komentarz