Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami

DSC_0468 (3)Tarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło mnie do dalszych eksperymentów.

Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz to całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne.

Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 250 gram mąki
  • 150 gram masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 200-250 gram śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 200 gram fety
  • 125 gram sera brie
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam)
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • masło do smażenia pieczarek i cebuli

WYKONANIE

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.

Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy.

W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika.

Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut.

Smacznego.

DSC_0465 (3) DSC_0466 (2) DSC_0474 (3)

Dodaj komentarz