Tarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło mnie do dalszych eksperymentów.
Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz to całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne.
Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 250 gram mąki
- 150 gram masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Farsz:
- 200-250 gram śmietany 18%
- 2 jajka
- 200 gram fety
- 125 gram sera brie
- sól
- świeżo mielony pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam)
- kilka gałązek rozmarynu
- kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- masło do smażenia pieczarek i cebuli
WYKONANIE
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem jeszcze chwilę. Studzimy.
W misce dokładnie mieszamy śmietanę, jajka, fetę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Pomidorki kroimy na połówki. Szparagi kroimy wzdłuż, a następnie na pół.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej niż forma tarty. Wykładamy formę ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi, pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego.