Przedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli.
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
- 2 duże garście liści szpinaku
- 2 wiejskie jajka
- 2 tosty pełnoziarniste
- parmezan
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ocet
WYKONANIE
Do gotującej się, lekko posolonej wody wrzucamy liście szpinaku i na średnim ogniu blanszujemy przez 3 minuty.
Szpinak wyjmujemy z wody, odsączamy i układamy na tostach; posypujemy go tartym parmezanem.
Do gotującej się wody po szpinaku wlewamy łyżkę octu i wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Zmniejszamy ogień i do wody wlewamy jajko i po kilku chwilach – gdy białko wokół żółtka się zetnie – łyżką „nakładamy” białko na żółtko by wyszło ładne okrągłe jajko w koszulce. Gotujemy ok. 3 minut by żółtko w środku było płynne.
Jaka układamy na tostach na szpinaku. Posypujemy z wierzchu parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Zdecydowanie moje smaku 🙂 Mam nadzieję, że zainspirujesz innych i weźmiesz udział w kanapkowej akcji na durszlaku 🙂