Tost ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

DSC_0160 (3)Przedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli.

SKŁADNIKI

(na 2 porcje)

  • 2 duże garście liści szpinaku
  • 2 wiejskie jajka
  • 2 tosty pełnoziarniste
  • parmezan
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ocet

WYKONANIE

Do gotującej się, lekko posolonej wody wrzucamy liście szpinaku i na średnim ogniu blanszujemy przez 3 minuty.

Szpinak wyjmujemy z wody, odsączamy i układamy na tostach; posypujemy go tartym parmezanem.

Do gotującej się wody po szpinaku wlewamy łyżkę octu i wprowadzamy wodę w ruch wirowy. Zmniejszamy ogień i do wody wlewamy jajko i po kilku chwilach – gdy białko wokół żółtka się zetnie – łyżką „nakładamy” białko na żółtko by wyszło ładne okrągłe jajko w koszulce. Gotujemy ok. 3 minut by żółtko w środku było płynne.

Jaka układamy na tostach na szpinaku. Posypujemy z wierzchu parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

DSC_0150 (2) DSC_0158 (2)

Jedna uwaga do wpisu “Tost ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Dodaj komentarz