Spring rollsy z łososiem i makaronem ryżowym

20131222_000749_LLS

Czasami smażymy spring rollsy w głębokim tłuszczu, ale najczęściej w piekarniku by uniknąć nadmiaru tluszczu. Spring rollsy z ryżowych płatów, zawsze robimy na parze w specjalnym bambusowym naczyniu.

Spring rollsy z gotowych płatów ciasta lub płatów ryżowych to pyszna i szybka przekąska. Idealna na Sylwestrową imprezę. Pyszna również na zimno.

SKŁADNIKI

  • 350-400 gram łososia
  • 150-200 gram makaronu ryżowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 średni szkliste cebule
  • garść plastrów pędów bambusa
  • ok. 4-5 centymetrów
  • 3 suszone papryczki chilli
  • 40-50 gotowych płatów do spring rollsów
  • kilka grzybów Mun
  • ok. 4 łyżek sosu sojowego ciemny
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka brązowego cukru

WYKONANIE

Grzyby moczymy we wrzątku. Gdy zmiękną, kroimy je w cienkie paski. Marchewkę, cebulę, obrany imbir i pędy bambusa kroimy w równej wielkości cienkie pałeczki.

20131221_205732 20131221_210148_LLS 20131221_211108_LLS 20131221_211304_LLS

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy.

20131221_210001

Łososia kroimy w cienkie paski.

20131221_211322_LLS 20131221_213356_LLS

Na rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni smażymy łososia, dorzucamy marchewkę, imbir, bambusa, cebulę, grzyby i suszone chilli.

20131221_214037_LLS

20131221_214234_LLS 20131221_214554 20131221_215045

Smażymy co jakiś czas mieszając aż cebula i marchewka będą al dente. Dodajemy makaron, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki octu ryżowego i łyżkę brązowego cukru. Na koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i sos ostrygowy. Studzimy farsz.

20131221_215945_LLS

Na dole każdego płatka układamy łyżkę farszu.

20131221_222854 20131221_222946_LLS 20131221_223202_LLS 20131221_223213_LLS   20131221_224256_LLS

Zakładamy boki i następnie rolujemy zamykając farsz w środku.

20131221_223243_LLS

20131221_223419_LLS

20131221_231246_LLS

Spring rollsy pieczemy do rumianości w piekarniku nagrzanym do 200 C.

20131221_235557_LLS

Podajemy np. z sosem sojowym z dodatkiem chilli i limonki.

20131222_000749_LLS

Dodaj komentarz