Czasami smażymy spring rollsy w głębokim tłuszczu, ale najczęściej w piekarniku by uniknąć nadmiaru tluszczu. Spring rollsy z ryżowych płatów, zawsze robimy na parze w specjalnym bambusowym naczyniu.
Spring rollsy z gotowych płatów ciasta lub płatów ryżowych to pyszna i szybka przekąska. Idealna na Sylwestrową imprezę. Pyszna również na zimno.
SKŁADNIKI
- 350-400 gram łososia
- 150-200 gram makaronu ryżowego
- 1 duża marchewka
- 2 średni szkliste cebule
- garść plastrów pędów bambusa
- ok. 4-5 centymetrów
- 3 suszone papryczki chilli
- 40-50 gotowych płatów do spring rollsów
- kilka grzybów Mun
- ok. 4 łyżek sosu sojowego ciemny
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka brązowego cukru
WYKONANIE
Grzyby moczymy we wrzątku. Gdy zmiękną, kroimy je w cienkie paski. Marchewkę, cebulę, obrany imbir i pędy bambusa kroimy w równej wielkości cienkie pałeczki.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy.
Łososia kroimy w cienkie paski.
Na rozgrzanej oliwie w głębokiej patelni smażymy łososia, dorzucamy marchewkę, imbir, bambusa, cebulę, grzyby i suszone chilli.
Smażymy co jakiś czas mieszając aż cebula i marchewka będą al dente. Dodajemy makaron, sos sojowy i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki octu ryżowego i łyżkę brązowego cukru. Na koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i sos ostrygowy. Studzimy farsz.
Na dole każdego płatka układamy łyżkę farszu.
Zakładamy boki i następnie rolujemy zamykając farsz w środku.
Spring rollsy pieczemy do rumianości w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy np. z sosem sojowym z dodatkiem chilli i limonki.