Aksamitne pappardelle z białymi szparagami i łososiem

DSC_0338 (4)Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy).

SKŁADNIKI

  • 150-200 gram makaronu pappardelle
  • 200 gram mascarpone
  • 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
  • pęczek białych szparagów
  • 100 gram łososia wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka kaparów (opcjonalnie)

WYKONANIE

Szparagi obieramy, kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy na pół twardo w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryła szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania.

Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu.

Makaron podajemy z sosem.

DSC_0342 (3)

DSC_0339 (3)

 

 

Dodaj komentarz