Uwielbiamy szparagi i makarony, więc pomysł na takie danie po prostu musiał się w końcu narodzić. Danie jest aksamitne i delikatne (ale nie nudne!). Delikatny smak mascarpone przełamuje świeżo mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa i kapary (jeśli lubimy).
SKŁADNIKI
- 150-200 gram makaronu pappardelle
- 200 gram mascarpone
- 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
- pęczek białych szparagów
- 100 gram łososia wędzonego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka kaparów (opcjonalnie)
WYKONANIE
Szparagi obieramy, kroimy na kawałki 3-4 cm i gotujemy na pół twardo w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryła szparagi). Do wody dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Główki szparagów dodajemy do garnka w połowie gotowania.
Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu.
Makaron podajemy z sosem.