Tarta jagodowo-malinowa

DSC_0507 (2)Była malinowa. Była jagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy!

SKŁADNIKI

Ciasto spód :

  • 300g mąki pszennej Tortowej 450
  • 1 schłodzone masło (200 gram)
  • 120 gram cukru

Masa do polania owoców:

  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 300 gram jagód
  • 400 gram malin

WYKONANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Masło rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy cukier. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut.

DSC_0483

Przed pieczeniem

DSC_0501 (3)

Po pieczeniu

DSC_0523 (3)

Wieczorem

Dodaj komentarz