Dzisiaj znowu dietetycznie, ale nie, nie – nie będzie tak już zawsze. W długi weekend z pewnością będziemy grillować coś pysznego i niebanalnego, ale równowaga w przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu.
Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu.
SKŁADNIKI
(porcja na 3 osoby)
- Podwójna pierś z kurczaka
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte)
- 4 gałązki rozmarynu (posiekany)
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sałatka:
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 3 garście rukoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego
Sos jogurtowo-czosnkowy
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku
- listki świeżej mięty (posiekane)
- sól
- pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny do smaku
Do podania:
- sambal olelek
- marynowane jalapeno w plasterkach
- pszenne tortille
WYKONANIE
Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu).
Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym.
Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce.
Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty.