Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu

DSC_0838 (2)Dzisiaj znowu dietetycznie, ale nie, nie – nie będzie tak już zawsze. W długi weekend z pewnością będziemy grillować coś pysznego i niebanalnego, ale równowaga w przyrodzie musi być. Dlatego w tygodniu jemy lżej, przynajmniej jeśli się da. Wakacje to stety/niestety czas grilowania, pikników, imprez plenerowych gdzie okazji do pojedzenia nie brakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu.

Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu.

SKŁADNIKI

(porcja na 3 osoby)

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte)
  • 4 gałązki rozmarynu (posiekany)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka:

  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 3 garście rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • sok z 1/4 cytryny
  • ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego

Sos jogurtowo-czosnkowy

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • listki świeżej mięty (posiekane)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku

Do podania:

  • sambal olelek
  • marynowane jalapeno w plasterkach
  • pszenne tortille

WYKONANIE

Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze pokojowej umieszczamy w specjalnym woreczku do pieczenia bez użycia tłuszczu. Pieczemy mięso ok. 30 minut (bez termoobiegu).

Sałatka: Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Mieszamy je z rukolą, cebulą pokrojoną w cienkie plasterki, sokiem z cytryny i siemieniem lnianym.

Sos jogurtowy: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce.

Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty.

DSC_0828 (2) DSC_0837 (2) DSC_0843 (2)

Dodaj komentarz