Zaletą tego dania jest to, że robi się je błyskawicznie. Jest idealne na obiad, zróżnicowane smakowo i pyszne. Kurczak i warzywa zawinięte w tortilli, do tego pikantna salsa i jogurt lub śmietana dla złagodzenia ostrości.
SKŁADNIKI
(porcja na 4 osoby)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 małe papryki czerwone (lub czerwona i żółta)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżka papryki ostrej w proszku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- Sól
- Pieprz
- 1 limonka
- Natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Salsa pomidorowa:
- 2 duże pomidory
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- 1 limonka
- Natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Do podania:
Jogurt naturalny lub kwaśna gęsta śmietana
Starty ser cheddar (ewentualnie gouda)
4 placki pszennych tortilii
WYKONANIE
Pierś kurczaka myjemy, wykrajamy tłuszcz i białe błonki. Kroimy mięso w paseczki i przekładamy go do miski. Solimy, dodajemy pieprz, paprykę słodką i ostrą w proszku, kumin rzymski, oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
W tym czasie robimy salsę. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Papryczkę chilli kroimy w jeszcze mniejszą, bardzo drobną kosteczkę i dodajemy ją do pomidorów. Dodajemy sól i pieprz, sok z jednej limonki i oliwę z oliwek oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy salsę i odstawiamy ją do lodówki żeby się przegryzła.
Papryki kroimy w paski a cebulę w piórka i przekładamy do oddzielnych miseczek.
Na dobrze rozgrzaną patelnie grillową wrzucamy kurczaka.
Gdy mięso będzie już lekko zgrillowane, dodajemy paprykę i grillujemy ją razem z kurczakiem. Kiedy papryka zacznie mięknąć dodajemy cebulę i całość podsmażamy aż cebula będzie miękka.
Kurczaka z warzywami skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Całość mieszamy i przekładamy na półmisek. Dekorujemy danie natką pietruszki i kawałkami cytryny.
Danie podajemy z salsą pomidorową, jogurtem i tortillami. Tortille grillujemy na patelni bez tłuszczu. Dla złagodzenia pikantnego smaku salsy podajemy kwaśną śmietanę lub jogurt.
Gorące danie można posypać startym serem cheddar lub gouda. Oprócz pikantnej salsy, śmietany lub jogurtu można podać również guacamole.