Fajitas z piersią kurczaka i pikantną salsą

IMG_4232

Zaletą tego dania jest to, że robi się je błyskawicznie. Jest idealne na obiad, zróżnicowane smakowo i pyszne. Kurczak i warzywa zawinięte w tortilli, do tego pikantna salsa i jogurt lub śmietana dla złagodzenia ostrości.

SKŁADNIKI

(porcja na 4 osoby)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 małe papryki czerwone (lub czerwona i żółta)
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 limonka
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Salsa pomidorowa:

  • 2 duże pomidory
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • 1 limonka
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Do podania:

Jogurt naturalny lub kwaśna gęsta śmietana

Starty ser cheddar (ewentualnie gouda)

4 placki pszennych tortilii

WYKONANIE

Pierś kurczaka myjemy, wykrajamy tłuszcz i białe błonki. Kroimy mięso w paseczki i przekładamy go do miski. Solimy, dodajemy pieprz, paprykę słodką i ostrą w proszku, kumin rzymski, oliwę z oliwek. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.

W tym czasie robimy salsę. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Papryczkę chilli kroimy w jeszcze mniejszą, bardzo drobną kosteczkę i dodajemy ją do pomidorów. Dodajemy sól i pieprz, sok z jednej limonki i oliwę z oliwek oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy salsę i odstawiamy ją do lodówki żeby się przegryzła.

IMG_4206

Papryki kroimy w paski a cebulę w piórka i przekładamy do oddzielnych miseczek.

Na dobrze rozgrzaną patelnie grillową wrzucamy kurczaka.

IMG_4202

Gdy mięso będzie już lekko zgrillowane, dodajemy paprykę i grillujemy ją razem z kurczakiem. Kiedy papryka zacznie mięknąć dodajemy cebulę i całość podsmażamy aż cebula będzie miękka.

IMG_4211

Kurczaka z warzywami skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną natkę pietruszki.

IMG_4218 IMG_4216

Całość mieszamy i przekładamy na półmisek. Dekorujemy danie natką pietruszki i kawałkami cytryny.

IMG_4222

Danie podajemy z salsą pomidorową, jogurtem i tortillami. Tortille grillujemy na patelni bez tłuszczu. Dla złagodzenia pikantnego smaku salsy podajemy kwaśną śmietanę lub jogurt.

IMG_4232

Gorące danie można posypać startym serem cheddar lub gouda. Oprócz pikantnej salsy, śmietany lub jogurtu można podać również guacamole.

IMG_4236IMG_4253

IMG_4247

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s