Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym

DSC_0176 (2)Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy!

SKŁADNIKI

(3 porcje)

  • 3 steki z udźca wołowego
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 garście zielonej fasolki szparagowej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek syropu kolonowego
  • 2 świeże figi
  • sól
  • olej rzepakowy

WYKONANIE

Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i świeży rozmaryn. Przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez noc marynujemy mięso.

Gotujemy nieobrane (lub obrane – jeśli ktoś woli) ziemniaki. W tym samym czasie gotujemy fasolkę szparagową.

Na wysmarowanej olejem mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso – przez ok. 3 minuty z każdej strony. Na innej patelni lub w rondelku podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje.

Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu.

DSC_0172 (2)

 

Jedna uwaga do wpisu “Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym

Dodaj komentarz