Spaghetti na różne sposoby, robię bardzo często. Tym razem nabrałam ochoty by mój makaron był jeszcze bardziej gorący, a ser bardziej ciągnący. Dlatego zrobiłam spaghetti ze składnikami, które akurat posiadałam i zapiekłam je pod grubą warstwą parmezanu. Możemy postąpić tak z różnymi makaronami. Ja mam już pomysł na kolejny zapiekany makaron.
SKŁADNIKI
(na 2 duże porcje)
- 200 gram makaronu spaghetti
Sos pomidorowy:
- Puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 3 cm posiekanej papryczki chilli bez pestek
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Mięso:
- 250-300 gram mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Dodatki:
- 3 duże garście startego parmezanu
- Świeża natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
WYKONANIE
Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy pomidory wraz zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Redukujemy sos aż zrobi się bardziej ,ale nie za bardzo. Dodajemy oregano. Następnie studzimy sos i blendujemy aby był jednolity.
Gotujemy makaron al dente.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej mięso. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, oregano i 1/3 przygotowanego sosu pomidorowego. Mieszamy.
Do patelni z mięsem przekładamy makaron ugotowany al dente. Dodajemy połowę pozostałego sosu pomidorowego, 2 łyżki startego parmezanu i wszystko razem mieszamy.
Naczynia do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do każdego wkładamy makaron. Po wierzchu smarujemy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy grubą warstwą parmezanu.
Makaron wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy aż parmezan się stopi a całość dobrze zapiecze. Po wyjęciu naczyń skrapiamy danie oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką pietruszkę.