Hot dogi z domowymi grillowanymi kiełbaskami

DSC_0367 (3)Na jedno z majowych grillowań Ostry Kęs razem z portalem Dobra Kiełbasa przygotował pyszne białe cienkie wieprzowe kiełbaski. Kika nam zostało i postanowiliśmy wykorzystać je do hot dogów. W sam raz na majówkowy piknik. Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku. Wszystko co ma być zielone – jest zielone; co ma kwitnąć – kwitnie. Cała Polska grilluje i piknikuje. Śniadanie na trawie, piknik na kocu nad rzeką – to jest to co lubimy najbardziej. Jeśli tylko mamy taką możliwość organizujmy przyjęcia w ogrodzie, a nie w domu. Zamiast siedzieć w dusznej knajpce, rozłóżmy koc i cieszmy się naturą.

Do naszych hot dogów wykorzystaliśmy białe cienkie grillowane kiełbaski przygotowane dzięki akcesoriom i przyprawom dostępnym w sklepie DobraKiełbasa.pl

BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE IDEALNE NA GRILLA

Proces przygotowania tych kiełbasek opisaliśmy tutaj.

HOT DOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI

SKŁADNIKI

(na 4 hot dogi)

  • 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu
  • 4 bułki do hot dogów
  • ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu
  • 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki
  • musztarda
  • ketczup

Sos BBQ:

  • 70 gram dobrego gęstego ketchupu
  • 1, 5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 3 łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 posiekane papryczki chilli z pestkami
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej.

Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ.

Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę.

Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą.

SMACZNEGO!

DSC_0386 (3) DSC_0373 (2) DSC_0369 (3) DSC_0376 (2)

 

Dodaj komentarz