Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami

DSC_0318 (2)Takie szybkie makarony robię bardzo często – są pyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut.

Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry.

SKŁADNIKI

(porcja na 2 osoby)

  • 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • pół żółtej cukinii
  • pół małego fenkułu
  • 4-5 grzybów mun suszonych
  • 4 duże świeże boczniaki
  • 1 duże zielone chilli
  • 1 mała papryczka chilli czerwona
  • 4 centymetry imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • kolendra
  • sos sojowy jasny
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
  • brązowy cukier
  • limonka
  • ziarna białego sezamu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

WYKONANIE

Przyrządzanie moich błyskawicznych azjatyckich makaronów zawsze zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy go w sosie sojowym i obtaczamy w 2 łyżkach mąki kukurydzianej. Dzięki mące mięso będzie bardziej delikatne.

Kroimy wszystkie warzywa w paseczki równej wielkości (mniej więcej takie jak kurczak). Imbir kroimy w plastry (wyjmiemy go gdy odda smak), chilli i czosnek kroimy w plasterki.

Sos: mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier.

Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni lub na woku. Smażymy krótko na dużym ogniu. Zdejmujemy gdy będzie gotowe.

Makaron vermicelli przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.

Dolewamy oleju na patelnię. Smażymy warzywa na dużym ogniu, krótko ponieważ mają pozostać chrupiące.

Dodajemy kurczaka, wlewamy połowę przygotowanego sosu, mieszamy.

Dodajemy makaron, wlewamy resztę sosu i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowy, octem ryżowym z cukrem,  sosem chilli.

Podajemy gorące z cząstkami limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą i ziarnami sezamu.

DSC_0317 (2)DSC_0314 (2)

 

Dodaj komentarz