Błyskawiczny makaron z kurczakiem i pastą chilli hot beans

DSC_0068 (2)Pasta chilli hot beans jest idealna do szybkich potraw azjatyckich. Dodajemy ją do smażonej piersi kurczaka lub bakłażana i to już wystarczy aby uzyskać smaczne danie. Oczywiście według preferencji smakowych doprawiamy potrawę, ale pasta chilli hot beans sama w sobie jest już bogactwem smaków – ostra, słona, lekko słodkawa. Bez problemu można kupić ją w Polsce. Uwaga, z poniższego przepisu powstanie ostre danie.

SKŁADNIKI

(porcja dla 4 osób)

  • 250 gram makaronu chow mein
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie)
  • 3 łyżki stołowe chilli hot beans
  • kilka grzybów mun
  • szczypior
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka ziemniaczana

WYKONANIE

Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Kawałki mięsa polewamy łyżką sosu sojowego, mieszamy, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej.  Smażymy kurczaka na dużym ogniu. Gdy będziemy mieć pewność, że mięso nie jest w środku surowe zdejmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Uwaga, nie przysmażmy kurczaka za bardzo, ma być jędrny. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną na kawałki wielkości kawałków kurczaka. Smażymy na dużym ogniu na półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy.

Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, cukier. Mieszamy, próbujemy i doprawiamy tak jak lubimy.

Przekładamy makaron na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorem.

DSC_0065 (4) DSC_0062 (2) DSC_0066 (3)

 

 

 

 

Dodaj komentarz