Śniadanie w 5 minut: Smażone jajka z pomidorami, fetą i bazylią

DSC_0763 (2)To śniadanie robi się w 5 minut. Jest nie tylko błyskawiczne ale i pyszne, sycące i krzepiące. W sam raz na weekendowe śniadanie.

SKŁADNIKI

(porcja na 1 osobę)

  • 3 grube plastry dużego pomidora
  • 2 wiejskie jajka
  • 50 ml mleka 2%
  • posiekane liście bazyli
  • pokruszona feta (mniej więcej tyle co łyżka stołowa)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Na niewielkiej ilości oliwy, na średnim ogniu smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s