Omlet z łososiem i awokado

DSC_0208 (3)Ten omlet jest tak pyszny, zdrowy i sycący, że mogłabym jeść go codziennie, albo chociaż w każdy weekend. Na śniadanie, albo na obiad. Dla miłośników wędzonego łososia i awokado to prawdziwa gratka. Omlet miał być zdrowy i lekki dlatego usmażyłam go na bardzo małej ilości oliwy z oliwek. Można usmażyć omlet na klarowanym maśle. Jednak na oliwie tez jest pyszny.

SKŁADNIKI

(porcja na 1 osobę)

Omlet:

  • 2-3 wiejskie jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 50 gram łososia wędzonego w plastrach
  • 1/4 dojrzałego awokado
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka kaparów
  • koperek lub inne zioła do przybrania

WYKONANIE

Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sól i pieprz.

Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się od spodu, składamy go na pół (pomagając sobie drewnianą łopatką) i smażymy jeszcze chwilę aż omlet zetnie się także w środku.

Zdejmujemy omlet na talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem. Przystrajamy gałązką rozmarynu lub gałązką koperku.

DSC_0207 (3) DSC_0222 (2) DSC_0202 (2)

 

 

Dodaj komentarz