Ten omlet jest tak pyszny, zdrowy i sycący, że mogłabym jeść go codziennie, albo chociaż w każdy weekend. Na śniadanie, albo na obiad. Dla miłośników wędzonego łososia i awokado to prawdziwa gratka. Omlet miał być zdrowy i lekki dlatego usmażyłam go na bardzo małej ilości oliwy z oliwek. Można usmażyć omlet na klarowanym maśle. Jednak na oliwie tez jest pyszny.
SKŁADNIKI
(porcja na 1 osobę)
Omlet:
- 2-3 wiejskie jajka
- 2 łyżki mleka 2%
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 50 gram łososia wędzonego w plastrach
- 1/4 dojrzałego awokado
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- kilka kaparów
- koperek lub inne zioła do przybrania
WYKONANIE
Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sól i pieprz.
Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zetnie się od spodu, składamy go na pół (pomagając sobie drewnianą łopatką) i smażymy jeszcze chwilę aż omlet zetnie się także w środku.
Zdejmujemy omlet na talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem. Przystrajamy gałązką rozmarynu lub gałązką koperku.