Prosta, szybka i przyjemna sprawa. Ogórki małosolne. Od lat robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie.
SKŁADNIKI
- 8-10 ogórków gruntowych
- łodygi kopru
- 4 duże ząbki czosnku
- chrzan (korzeń albo liście)
- liście wiśni – opcjonalnie
- liście czarnej porzeczki – opcjonalnie
- sól – na 1 litr wody czubatą łyżkę stołową
- 1 litr wody
WYKONANIE
Obcinamy końcówki ogórków (wtedy po 1 dniu już są prawie gotowe). Zagotowujemy wodę. Do kamionkowego naczynia wkładamy ogórki i czosnek. Łodygi i liście upychamy między ogórki. Zalewamy wszystko gorącą gotowaną posoloną wodą. Dociskamy z góry talerzykiem albo kubkiem, tak żeby ogórki nie wypływały. Odstawimy. Ogórki są dobre i gotowe po 2 dniach. Po 1 dniu już można próbować.
Pingback: Domowa mielonka prasowana z galaretką | OstryKęs
Pingback: Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim | OstryKęs