Ogórki małosolne mamy Eli

DSC_0506 (2) Prosta, szybka i przyjemna sprawa. Ogórki małosolne. Od lat robi je moja mama. W sezonie – kilka razy w tygodniu. Bo te ogórki robi się błyskawicznie, ale i znikają błyskawicznie.

SKŁADNIKI

  • 8-10 ogórków gruntowych
  • łodygi kopru
  • 4 duże ząbki czosnku
  • chrzan (korzeń albo liście)
  • liście wiśni – opcjonalnie
  • liście czarnej porzeczki – opcjonalnie
  • sól – na 1 litr wody czubatą łyżkę stołową
  • 1 litr wody

WYKONANIE
Obcinamy końcówki ogórków (wtedy po 1 dniu już są prawie gotowe). Zagotowujemy wodę. Do kamionkowego naczynia wkładamy ogórki i czosnek. Łodygi i liście upychamy między ogórki. Zalewamy wszystko gorącą gotowaną posoloną wodą. Dociskamy z góry talerzykiem albo kubkiem, tak żeby ogórki nie wypływały. Odstawimy. Ogórki są dobre i gotowe po 2 dniach. Po 1 dniu już można próbować.

DSC_0512 (3)

 

2 uwagi do wpisu “Ogórki małosolne mamy Eli

  1. Pingback: Domowa mielonka prasowana z galaretką | OstryKęs

  2. Pingback: Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim | OstryKęs

Dodaj komentarz