Na jedno z majowych grillowań Ostry Kęs razem z portalem Dobra Kiełbasa przygotował pyszne białe cienkie wieprzowe kiełbaski. Kika nam zostało i postanowiliśmy wykorzystać je do hot dogów. W sam raz na majówkowy piknik. Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku. Wszystko co ma być zielone – jest zielone; co ma kwitnąć – kwitnie. Cała Polska grilluje i piknikuje. Śniadanie na trawie, piknik na kocu nad rzeką – to jest to co lubimy najbardziej. Jeśli tylko mamy taką możliwość organizujmy przyjęcia w ogrodzie, a nie w domu. Zamiast siedzieć w dusznej knajpce, rozłóżmy koc i cieszmy się naturą.
Do naszych hot dogów wykorzystaliśmy białe cienkie grillowane kiełbaski przygotowane dzięki akcesoriom i przyprawom dostępnym w sklepie DobraKiełbasa.pl
BIAŁE KIEŁBASKI WIEPRZOWE IDEALNE NA GRILLA
Proces przygotowania tych kiełbasek opisaliśmy tutaj.
HOT DOGI Z DOMOWYMI KIEŁBASKAMI
SKŁADNIKI
(na 4 hot dogi)
- 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu
- 4 bułki do hot dogów
- ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu
- 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki
- musztarda
- ketczup
Sos BBQ:
- 70 gram dobrego gęstego ketchupu
- 1, 5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 3 łyżeczki tabasco
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 posiekane papryczki chilli z pestkami
- sól
- pieprz
WYKONANIE
Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej.
Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ.
Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę.
Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem i musztardą.
SMACZNEGO!