Falafele z ciecierzycy i bobu

DSC_0396 (2)Tradycyjne falafele lubimy, robimy, czasami jemy „na mieście”, ale tym razem nabraliśmy ochoty na falafele z bobem. Wyszły pyszne. Kotleciki nie są suche. Dodatkowo smak podkręcają dwa sosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek.

SKŁADNIKI

(porcja na 6-8 osób)

Falafele:

  • 500 gram ciecierzycy
  • 300 gram bobu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki
  • garść kolendry
  • mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania
  • olej do smażenia

Sos jogurtowo-sezamowy:

  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki sezamu białego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • garść liści mięty
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/3 cytryny

Do podania:

  • 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę)
  • sambal oelek

WYKONANIE

Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc.

Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób.

W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka z ciecierzycy).

Sos: na suchej patelni prażymy sezam. W moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu.

Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek.

DSC_0393 (2) DSC_0431 (2) DSC_0449 (2) DSC_0397 (2) DSC_0443 (2) DSC_0446 (2)

 

 

Dodaj komentarz