Zielony omlet

Piękny żółty kolor świeżych wiejskich jajek wspaniale kontrastuje z zielonym kolorem świeżych warzyw. A zielone warzywa to doskonałe źródło witam i magnezu.

SKŁADNIKI

(składniki na 1 porcję)

Omlet:

  • 3 małe wiejskie jajka
  • 2 łyżki mleka2%
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii

Dodatki:

  • ok. 7 cm świeżego ogórku pokrojonego w kostkę
  • 6 oliwek przekrojonych na pół
  • 1/6 miękkiego awokado pokrojonego w kostkę
  • 4 łodygi grubego szczypioru – posiekane

W małej misce rozbijamy jajka, mieszamy je z mlekiem, solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Wlewamy jajka, smażymy aż omlet zetnie się od spodu. Gdy wierzch omleta będzie jeszcze nieusmażony rzucamy na niego wszystkie zielone warzywa i przykrywamy placek pokrywką. Smażymy na małym ogniu aż wierzch omleta się zetnie.

Zsuwamy omlet na talerz. Dekorujemy natką pietruszki. Omlet można podać z hummusem.

Poznaj przepis na hummus

zielony omlet

Dodaj komentarz