Piękny żółty kolor świeżych wiejskich jajek wspaniale kontrastuje z zielonym kolorem świeżych warzyw. A zielone warzywa to doskonałe źródło witam i magnezu.
SKŁADNIKI
(składniki na 1 porcję)
Omlet:
- 3 małe wiejskie jajka
- 2 łyżki mleka2%
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
Dodatki:
- ok. 7 cm świeżego ogórku pokrojonego w kostkę
- 6 oliwek przekrojonych na pół
- 1/6 miękkiego awokado pokrojonego w kostkę
- 4 łodygi grubego szczypioru – posiekane
W małej misce rozbijamy jajka, mieszamy je z mlekiem, solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i pół łyżeczki oliwy z oliwek. Wlewamy jajka, smażymy aż omlet zetnie się od spodu. Gdy wierzch omleta będzie jeszcze nieusmażony rzucamy na niego wszystkie zielone warzywa i przykrywamy placek pokrywką. Smażymy na małym ogniu aż wierzch omleta się zetnie.
Zsuwamy omlet na talerz. Dekorujemy natką pietruszki. Omlet można podać z hummusem.