Omlet z chorizo, jalapeno i warzywami

Jest Ci smutno, jest Ci źle? Masz trudny poranek po ciężkiej nocy i potrzebujesz czegoś by się obudzić? Pikantny omlet z chorizo w mig postawi Cię na nogi. Jest pełen warzyw a do tego pachnie aromatycznym parmezanem. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

SKŁADNIKI

Porcja dla 1 osoby:

Składniki krojone w kostkę:

  • ok. 8-10 cm chorizo
  • pół malej papryki dowolnego koloru
  • 1 średni pomidor
  • ok. 6 cm cukinii zielonej
  • 1 mała czerwona cebula

Pozostałe składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • starty parmezan do posypania omleta
  • garść rukoli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1/4 jalapeno

WYKONANIE

Na oleju rzepakowym smażymy pokrojoną w kostkę chorizo, gdy lekko się zrumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy cebulę. Gdy cebula trochę zmięknie dodajemy pozostałe warzywa – paprykę, pomidora, zieloną cukinię, jalapeno Chwilę smażymy.

Jajka ubijamy trzepaczką aż uzyskają aksamitną konsystencję .Wylewamy jajka na patelnię. Po 3 minutach smażenia przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy pod przykryciem dotąd aż omlet z wierzchu się zetnie.

Zsuwamy omlet na talerz. Posypujemy startym parmezanem. Na środku kładziemy garść rukoli.

omlet

Dodaj komentarz