Pancakes

DSC_0273 (3)Jeżeli chcesz komuś sprawić przyjemność przygotuj mu pancakes na śniadanie. Uwierz, później będzie już tylko lepiej.

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka

WYKONANIE

Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Oddzielamy żółtka od białek (białka do oddzielnej miski). Do miski z żółtkami wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną piane, po czym dodajemy ją partiami i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Dzięki temu pancakes będą delikatniejsze i puszyste.

Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, po czym zmniejszamy i kontrolujemy temperaturę żeby pancakes się nie spaliły.

Nakładamy placuszki na suchą patelnie.Gdy zaczną puszczać bąbelki, będzie to oznaczało, że są dobre z jednej strony i trzeba przerzucić je na drugą. Zdejmujemy placki na talerz i podajemy układając jeden na drugim np: po 5 sztuk.

Dodatki do pancakes mogą być różne. My uwielbiamy je ze smażonymi jabłkami z cynamonem, polane syropem klonowym. Przepis na jabłka poniżej.

Jabłka:

  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki wody (zagotowanej)
  • syrop klonowy do polania

Jabłka myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Rozgrzewamy patelnie i zmniejszamy ogień, rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy jabłka i podsmażamy je na pieknie pachnącym masełku, po czym dodajemy cukier, cynamon i syrop klonowy. Dolewamy 3 łyżki wody i całość podduszamy pod przykryciem ok. 2 minut. Placki podajemy z jabłkami. Możemy dodatkowo polać je syropem klonowym.

DSC_0263 (3)DSC_0271 (3)

Dodaj komentarz