Jeżeli chcesz komuś sprawić przyjemność przygotuj mu pancakes na śniadanie. Uwierz, później będzie już tylko lepiej.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
WYKONANIE
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Oddzielamy żółtka od białek (białka do oddzielnej miski). Do miski z żółtkami wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubijamy na sztywną piane, po czym dodajemy ją partiami i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Dzięki temu pancakes będą delikatniejsze i puszyste.
Rozgrzewamy patelnie na średnim ogniu, po czym zmniejszamy i kontrolujemy temperaturę żeby pancakes się nie spaliły.
Nakładamy placuszki na suchą patelnie.Gdy zaczną puszczać bąbelki, będzie to oznaczało, że są dobre z jednej strony i trzeba przerzucić je na drugą. Zdejmujemy placki na talerz i podajemy układając jeden na drugim np: po 5 sztuk.
Dodatki do pancakes mogą być różne. My uwielbiamy je ze smażonymi jabłkami z cynamonem, polane syropem klonowym. Przepis na jabłka poniżej.
Jabłka:
- 2 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody (zagotowanej)
- syrop klonowy do polania
Jabłka myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Rozgrzewamy patelnie i zmniejszamy ogień, rozpuszczamy na niej masło. Dodajemy jabłka i podsmażamy je na pieknie pachnącym masełku, po czym dodajemy cukier, cynamon i syrop klonowy. Dolewamy 3 łyżki wody i całość podduszamy pod przykryciem ok. 2 minut. Placki podajemy z jabłkami. Możemy dodatkowo polać je syropem klonowym.