Błyskawiczny makaron vermicelli z warzywami i łososiem

20140210_062915 (2)Makraon vermicelli z łososiem i warzywami. Robi się błyskawicznie, smakuje pysznie. Na obiad w domu lub lunch do pracy. Pyszne azjatyckie smaki.

SKŁADNIKI

(porcja dla 2 osób)

  • 200 gram łososia
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 centymetrów imbiru
  • 1 marchewska
  • 1 cebula
  • 4-6 grzybów mun
  • 4 źdźbła szczypiorku
  • 4 centymetry świeżego chilli
  • około 70 gram makaronu vermicelli
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (plus sos do zamarynowania łososia)
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • olej słonecznikowy

WYKONANIE

Marchewkę, imbir (obrany ze skóry) i paprykę kroimy w cienkie pałeczki, równej wielkości. Cebulę kroimy w drobne piórka, a chilli w cienkie plasterki. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy się rozwiną, kroimy w cienkie paski.

20140209_224136_LLS (2)

Łososia kroimy w kawałki na kęsa, dokładnie polewamy sosem sojowym i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Smażymy kawałki łososia z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym.

20140209_222358 (2)

20140209_223029_LLS (2)

20140209_223556

Dolewamy oleju na patelnię i na dużym ogniu podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy grzyby i chilli. Doprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem. Na sam koniec smażenia polewamy danie olejem sezamowym.

Przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

20140209_232159 (2) 20140209_232907 (2)20140209_233527 (2)

Dodaj komentarz