Makraon vermicelli z łososiem i warzywami. Robi się błyskawicznie, smakuje pysznie. Na obiad w domu lub lunch do pracy. Pyszne azjatyckie smaki.
SKŁADNIKI
(porcja dla 2 osób)
- 200 gram łososia
- 1/4 papryki czerwonej
- 5 centymetrów imbiru
- 1 marchewska
- 1 cebula
- 4-6 grzybów mun
- 4 źdźbła szczypiorku
- 4 centymetry świeżego chilli
- około 70 gram makaronu vermicelli
- 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (plus sos do zamarynowania łososia)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej słonecznikowy
WYKONANIE
Marchewkę, imbir (obrany ze skóry) i paprykę kroimy w cienkie pałeczki, równej wielkości. Cebulę kroimy w drobne piórka, a chilli w cienkie plasterki. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gdy się rozwiną, kroimy w cienkie paski.
Łososia kroimy w kawałki na kęsa, dokładnie polewamy sosem sojowym i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Smażymy kawałki łososia z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym.
Dolewamy oleju na patelnię i na dużym ogniu podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy grzyby i chilli. Doprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym, cukrem. Na sam koniec smażenia polewamy danie olejem sezamowym.
Przekładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.