Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek

DSC_0131 (2)Zapach curry.

Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki.

Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy.

SKŁADNIKI

(dla 4-6 osób)

Sos jogurtowo czosnkowy

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 4 cm chilli z pestkami
  • 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości)
  • 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Warzywa i krewetki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 250 gram krewetek

Ciasto na pakorę:

  • szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”)
  • 500 ml wody
  • 1 czubata łyżka stołowa curry
  • 1 czubata łyżeczka chilli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny do krewetek

 WYKONANIE

Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do przegryzienia.

Ciasto: mąkę besan wsypujemy do miski. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut, aż ciasto zgęstnieje (napęcznieje). Gęstość ciasta regulujemy. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy mąkę besan, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy.

Krewetki oczyszczamy z przewodów pokarmowych, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy.

Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem do maczania.

DSC_0117 (2) DSC_0119 (2) DSC_0122 (2) DSC_0124 (2) DSC_0167 (3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz