Błyskawiczne i pyszne krewetki

Dzisiaj nie było czasu na gotowanie, więc na lekki obiad zrobiłam krewetki. Surowe krewetki są dużo smaczniejsze od mrożonych. Kilka prostych dodatków i mamy przepyszne jedzenie. Do tego bagietka i takie danie wystarczy na obiad. Będzie też w sam raz na na romantyczną kolację albo na spotkanie ze znajomymi.

SKŁADNIKI

(porcja na 3 osoby)

  • 400 gram całych surowych krewetek w pancerzach
  • 1 duża szklista cebula
  • 4 ząbki czosnki
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sałata roszponka
  • 3 średnie słodkie pomidory
  • winegret (mieszamy dokładnie wszystkie składniki: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier trzcinowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku)

WYKONANIE

20131213_175842_LLS

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy a następnie wyjmujemy przewody pokarmowe. Ponownie płuczemy i osuszamy krewetki.

20131213_184504_LLS

Myjemy sałatę. Układamy ją na talerzach wraz z pomidorami i polewamy winegretem.

20131213_181330_LLS

Cebulę kroimi w drobną kostkę a czosnek w plasterki. Chili i natkę pietruszki siekamy.

20131213_191615_LLS

Rozgrewamy oliwę z oliwek na patelni. Wrzucamy cebulę, czosnek i chilli. Gdy oliwa będzie mocno rozgrzana dorzucamy krewetki. Smażymy bardzo krótki i odwracamy krewetki na drugą stronę gdy zrobią się różowe (około 2 minuty). Solimy i pieprzymy krewetki. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.

20131213_192340

Wyciskamy na krewteki sok z cytryny. Zdejmujemy krewetki z patelni i układamy na talerzach z sałatą. Krwetki nie mogą być smażone zbyt długo.

20131213_192712_LLS

Oliwę z przyprawami przekładamy na talerze i podajemy jako dodatek do pieczywa np. bagietki lub z chlebkiem tureckim.

20131213_192628

20131213_192652_LLS

Dodaj komentarz