Dzisiaj nie było czasu na gotowanie, więc na lekki obiad zrobiłam krewetki. Surowe krewetki są dużo smaczniejsze od mrożonych. Kilka prostych dodatków i mamy przepyszne jedzenie. Do tego bagietka i takie danie wystarczy na obiad. Będzie też w sam raz na na romantyczną kolację albo na spotkanie ze znajomymi.
SKŁADNIKI
(porcja na 3 osoby)
- 400 gram całych surowych krewetek w pancerzach
- 1 duża szklista cebula
- 4 ząbki czosnki
- 1 świeża papryczka chilli
- 1/3 pęczka świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sałata roszponka
- 3 średnie słodkie pomidory
- winegret (mieszamy dokładnie wszystkie składniki: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier trzcinowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku)
WYKONANIE
Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy a następnie wyjmujemy przewody pokarmowe. Ponownie płuczemy i osuszamy krewetki.
Myjemy sałatę. Układamy ją na talerzach wraz z pomidorami i polewamy winegretem.
Cebulę kroimi w drobną kostkę a czosnek w plasterki. Chili i natkę pietruszki siekamy.
Rozgrewamy oliwę z oliwek na patelni. Wrzucamy cebulę, czosnek i chilli. Gdy oliwa będzie mocno rozgrzana dorzucamy krewetki. Smażymy bardzo krótki i odwracamy krewetki na drugą stronę gdy zrobią się różowe (około 2 minuty). Solimy i pieprzymy krewetki. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Wyciskamy na krewteki sok z cytryny. Zdejmujemy krewetki z patelni i układamy na talerzach z sałatą. Krwetki nie mogą być smażone zbyt długo.
Oliwę z przyprawami przekładamy na talerze i podajemy jako dodatek do pieczywa np. bagietki lub z chlebkiem tureckim.