Camembert zapiekany z czosnkiem i rozmarynem

IMG_4493Gorący camembert na kilometr pachnący czosnkiem i rozmarynem. Do tego gorąca chrupiąca bagietka, dobra oliwa z oliwek i czerwone wytrawne wino… Nie każdy lubi francuskie sery, ale Ci którzy lubią pokochają ten zapiekany ser z dużą ilością czosnku. Do tego ulubione przystawki jak chorizo, szynka prosciutto, oliwki, anchois lub inne ulubione. I jesteśmy w naszym wymarzonym miejscu na ziemi…

SKŁADNIKI

(przystawki na 2 osoby)

  • 1 camembert 250 gram
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 80-100 gram chorizo
  • garść zielonych oliwek
  • garść czarnych oliwek
  • kilka plastrów szynki prosciutto
  • kilka filecików anchois

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C Ser umieszczamy w specjalnym naczyniu do zapiekania camemberta posmarowanym oliwą z oliwek (jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w małym naczyniu żaroodpornym). Ścinamy wierzch sera. Do sera wciska plasterki czosnku, igły rozmarynu. Posypujemy ser świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Przykrywamy odciętym wierzchem. Ser pieczemy ok. 15-20 minut, aż się rozpuści. Podajemy z ciepłą, podgrzaną w piekarniku bagietką i dodatkami np. chorizo, szynka prosciutto, oliwki, anchois.

IMG_4459 IMG_4464 IMG_4469 IMG_4470 IMG_4471 IMG_4488 IMG_4490 IMG_4491 IMG_4495 IMG_4497 IMG_4481

3 uwagi do wpisu “Camembert zapiekany z czosnkiem i rozmarynem

Dodaj komentarz