Gorący camembert na kilometr pachnący czosnkiem i rozmarynem. Do tego gorąca chrupiąca bagietka, dobra oliwa z oliwek i czerwone wytrawne wino… Nie każdy lubi francuskie sery, ale Ci którzy lubią pokochają ten zapiekany ser z dużą ilością czosnku. Do tego ulubione przystawki jak chorizo, szynka prosciutto, oliwki, anchois lub inne ulubione. I jesteśmy w naszym wymarzonym miejscu na ziemi…
SKŁADNIKI
(przystawki na 2 osoby)
- 1 camembert 250 gram
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 80-100 gram chorizo
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- kilka plastrów szynki prosciutto
- kilka filecików anchois
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C Ser umieszczamy w specjalnym naczyniu do zapiekania camemberta posmarowanym oliwą z oliwek (jeśli nie posiadamy takiego naczynia to w małym naczyniu żaroodpornym). Ścinamy wierzch sera. Do sera wciska plasterki czosnku, igły rozmarynu. Posypujemy ser świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Przykrywamy odciętym wierzchem. Ser pieczemy ok. 15-20 minut, aż się rozpuści. Podajemy z ciepłą, podgrzaną w piekarniku bagietką i dodatkami np. chorizo, szynka prosciutto, oliwki, anchois.
I taki właśnie serek jutro zrobię 😉 dam znać jak mi poszło 😉
Smacznego! 🙂
hmmm… pychota!