Czosnkowe spaghetti z anchois i parmezanem

IMG_4405Kolejny udany eksperyment z makaronem. Z serii: z tego co mamy w lodówce i spiżarni, ale zgodnie z włoską zasadą: im mniej tym lepiej. Za każdym razem robię makaron inaczej, z tego co mam pod ręką. Rzadko kiedy planuję wcześniej jakich składników użyję. Dlatego tak to uwielbiam. Dzięki blogowi będziemy mieć szansę powrócić do tych najsmaczniejszych eksperymentów.

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)

  • 200 gram makaronu spaghetti
  • Niewielka garść startego parmezanu
  • 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 3 fileciki anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżej czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 4 zielone oliwki do ozdoby

WYKONANIE

Wstawiamy wodę na makaron.

W małej miseczce widelcem rozdrabniamy dokładnie anchois. Zalewamy dobrą oliwą z oliwek. Dodajemy do tego czosnek starty na najmniejszych oczkach tarki oraz posiekane chilli razem z pestkami. Dokładnie mieszamy.

IMG_4395 IMG_4397Odcedzamy makaron ugotowany al dente, pozostawiając łyżkę stołową wody z gotowania makaronu. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy oliwę z dodatkami i dokładnie mieszamy, tak by oliwa pokryła cały makaron. Wsypujemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy wodę z gotowania i dokładnie mieszamy. Ozdabiamy makaron rozgniecionymi oliwkami.

IMG_4400 IMG_4404

Dodaj komentarz