Kolejny udany eksperyment z makaronem. Z serii: z tego co mamy w lodówce i spiżarni, ale zgodnie z włoską zasadą: im mniej tym lepiej. Za każdym razem robię makaron inaczej, z tego co mam pod ręką. Rzadko kiedy planuję wcześniej jakich składników użyję. Dlatego tak to uwielbiam. Dzięki blogowi będziemy mieć szansę powrócić do tych najsmaczniejszych eksperymentów.
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
- 200 gram makaronu spaghetti
- Niewielka garść startego parmezanu
- 2-3 stołowe łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 3 fileciki anchois
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm świeżej czerwonej papryczki chilli
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- 4 zielone oliwki do ozdoby
WYKONANIE
Wstawiamy wodę na makaron.
W małej miseczce widelcem rozdrabniamy dokładnie anchois. Zalewamy dobrą oliwą z oliwek. Dodajemy do tego czosnek starty na najmniejszych oczkach tarki oraz posiekane chilli razem z pestkami. Dokładnie mieszamy.
Odcedzamy makaron ugotowany al dente, pozostawiając łyżkę stołową wody z gotowania makaronu. Do garnka z gorącym makaronem wlewamy oliwę z dodatkami i dokładnie mieszamy, tak by oliwa pokryła cały makaron. Wsypujemy parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy wodę z gotowania i dokładnie mieszamy. Ozdabiamy makaron rozgniecionymi oliwkami.